Zalety biogazowni rolniczych

Biogazownie łącza w sobie wiele zalet, w polskich warunkach pozwalają na:

  1. Zlokalizowanie ich w niemal każdej gminie.
  2. Dużą sprawność bo aż 85% wytwarzania zielonej energii w skojarzeniu, którą można wykorzystać w najbliższym otoczeniu. Dla porównania klasyczne elektrownie węglowe maja sprawność wytwarzania energii elektrycznej na poziomie 35%.
  3. Biogazownia o mocy 1 MW może zaopatrywać w energię elektryczną nawet 450 gospodarstw domowych.
  4. Jak w każdej technologii OZE nie spala się paliw kopalnianych do produkcji energii elektrycznej tym samym ogranicza się emisję CO2 i metanu do atmosfery.
  5. Ochronę wód gruntowych i gleb.
  6. Polepszenie komfortu życia lokalnej społeczności dzięki zmniejszeniu odpadów z produkcji zwierzęcej.
  7. Utylizację lokalnych odpadów organicznych, dodatkowo biogazownie może przetwarzać bezpośrednio niektóre odpady przemysłowe np.: ubojni, mleczarni, gorzelni rolniczych.
  8. Wykorzystanie lokalnej produkcji roślin energetycznych i tak np. z około 20 tyś ton kiszonki kukurydzy można w ciągu roku wyprodukować w biogazowni o mocy 1,0 MW około 8000 MWh energii elektrycznej.
  9. Tworzenie stabilnych miejsc pracy. Sama biogazownie nie wymaga dużej energetyka-biogazowa/obsluga-i-konserwacja">obsługi ale proces produkcji roślin energetycznych daje zatrudnienie wielu gospodarstwom rolnym.
  10. Stworzenie warunków do rozwoju gospodarczego gminy w oparciu o tanie źródło energii cieplnej.
  11. Połączenie wszystkich zalet energetyki rozproszonej, stworzenie lokalnego źródła zasilania w energię elektryczną na terenie gminy uzależnia od coraz częstszych awarii przestarzałej sieci przesyłowej.




Źródło:

  1. Buchta J., Rozwój biogazowni- alternatywa dla polskiej energetyki ze źródeł odnawialnych, „Energia dla przemysłu”, nr 2 , 2011.

Kategoria: Potencjał energetyczny
<< Poprzedni Sierpień 2018 Następny >>
PoWtŚrCzPtSoNd
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31